A Budapest Bike Maffia (BBM) egy tíz éve működő civil szervezet. Célja hajléktalan emberek, rászoruló családok, szociális intézmények segítése. Kreatív, innovatív szemlélettel közelítenek a segítségnyújtáshoz, a szociális ellátáshoz. Ennek keretében 2022 nyarán olyanra vállalkoztak, amire még nem volt példa.
A "Nekünk a Balaton" programmal a hajléktalanszállón élő, nélkülözésbe és kilátástalanságba néha már belefáradó embereknek adtak 1-1 napnyi kikapcsolódást és feltöltődét. Nyáron összesen 5 alkalommal, 5 különböző szállón a strandolás életérzését hívták elő lángossal, főtt kukoricával, zenével, bulival, kertmozival és egyéb meglepetésekkel.
Bebizonyosodott, hogy nagyon is van erre igény, a résztvevők azóta is szívesen emlegetik fel azt a napot. Sokan csak akkor hitték el, hogy igaz, hogy tényleg ingyen mulatozhatnak, amikor már a kezükben fogták a lángost.
Az alábbi portrésorozatban szereplő hölgyeknek és uraknak ugyanazt a néhány kérdést tettem fel. Arra voltam kíváncsi, hogy interjúalanyaim mikor és miért veszítették el a lakhatásukat, illetve hol és mikor voltak utoljára nyaralni. A Rövid személyes történetek bemutatásával szerettem volna közelebb hozni, érthetőbbé tenni a BBM "Nekem a Balaton" projektjének fontosságát.

Vilmos, 60 éves (de azt mondja 25-nek érzi magát)

Több mint egy éve hajléktalan. Anyukája a legkisebb testvérének adta a lakást, neki el kellett jönnie onnan. Betegsége miatt nem tud munkát vállalni.

Sokszor nyaraltak gyermekkorában Balatonbogláron, a Ganz üdülőben és Dobogókőn is. Utoljára 1994-ben volt a Balatonnál.

Mária, 66 éves 

Jelzáloghitelét nem tudta fizetni és a bank elárverezte a lakását 12 évvel ezelőtt. A korábban általa nevelt unokái nevelőszülőkhöz kerültek, akikkel tartja a kapcsolatot. A két nagy fiával nem tartja a kapcsolatot.

Balatonszőlősön született és így az iskolával gyakran jártak a Balatonhoz. Gyerekként volt Zánkán az Úttörővárosban, amire szívesen emlékszik vissza. Nyaralni utoljára talán 20 éve lehetett, de nem emlékszik pontosan.

Bálint, 49 éves

2002 óta hajléktalan, amikor az anyja eladta az önkormányzati lakását a lakásmaffiának.

A Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján kb. 6 éve él.

Soha nem nyaralt még. A Balatonnál is azért volt csak, mert ott volt intézetben, Alsó Bélatelepen.

Zsuzsa,54 éves

Az apja kitagadta. 2000 nyara óta hajléktalan. 2021-ben került a Táblás úti Átmeneti Szállásra. Munkája van, kertészként dolgozik. Szívesen emlékszik vissza arra, amikor gyermekkorában egyszer Bécsben nyaraltak. A Balatont látta már, de 1980-ban volt utoljára, akkor Siófokon.

Anita,35 éves

16 évesen lelépett otthonról, mert édesapja abuzálta. Sok hajléktalanszállón lakott már. Jelenleg parkgondozóként dolgozik.

10 éves korában nagyszüleivel Görögországban nyaralt. Zamárdiban is járt a testvéreivel meg a szüleivel, de arra nem emlékszik, hogy utoljára mikor látta a Balatont.

...

Marika, 60 éves

1993 óta hajléktalan. Akkor ment tönkre a házassága. 10 évet élt egy Máv ingatlanban szívességi lakáshasználóként, áram és víz nélkül. Amióta eljött onnan, hajléktalanszállókon lakik. Jelenleg nem a Táblás Átmeneti Szálláson lakik, hanem az Alföldi Átmeneti Szállón. A Táblásban fejlesztő foglalkozásban dolgozik, mosónőként.

Gyerekkorában Balatonboglárra jártak nyaralni a szüleivel, édesanyja vállalati nyaralójába, de sajnos 14 évesen volt utoljára.

Gólya (Péter), 45 éves.

11 éve hajléktalan, amikor szétment a családja és így ő az utcára került.

Jelenleg az FKF-nél dolgozik utcaseprőként. 2011 áprilisa óta lakik a Madridi úti hajléktalan szállón.

Nyaralni utoljára a családjával volt 2010-ben a Velencei tónál. A Balatonnál 2009-ben volt utoljára.

Attila, 65 éves

A felesége halála után mindent otthagyott a gyerekeinek. 1 éve lakik a Menedékház Alapítvány éjjeli menedékhelyén. Nem dolgozik, nyugdíjas. 

Nyaralni utoljára még a 70-es években volt a balatonföldvári Pártüdülőben és akkor volt a Balatonon is utoljára. 

József, 69 éves

A Táblásba 2021-ben került. Korábban többször volt már börtönben. Tévesen is elítélték, amiért kártérítést ítélt meg neki a bíróság. Párjával a nyáron még a jövőt tervezték, de aztán ősszel újra börtönbe került és most is ott van.

Pami (Annamária), 28 év 

2021 májusában vesztette el lakhatását, mert elhagyta bántalmazó párját. Miskolc mellől jött Budapestre a 4 gyerekkel, akik közül 2 a testvére és azért vette magához őket, mert az anyukájuk börtönben van. A mostani helyen (Befogadás Háza Zuglói Családok Átmeneti Otthona) 2022. november 28. óta lakik.

Az Etele plazaban takarít.

Nyaralásra nem emlékszik. Tavaly nyáron 1 napot voltak a Velencei tónál.

A Balatonon először idén nyáron volt a BBM segítségével.


Ricsi,31 év 

2021 februárjában vesztette el a lakhatását, amikor elhagyta a feleségét, akivel akkor már kiléptető lakásban éltek.

A mostani helyen (Befogadás Háza Zuglói Családok Átmeneti Otthona) 2022. november 28. óta lakik közösen Pamival és a gyerekekkel.

Festőként dolgozik.

Nyaralásra nem emlékszik. Tavaly nyáron 1 napot voltak a Velencei tónál.

A Balatonnál még soha nem volt.

Eperke, 46 éves

Nem hajléktalan, hanem 15 éve érkezett szociális munkásként a Vöröskereszttől a Táblásba, ahol egy éve már szakmai vezetőként dolgozik.

A szakmát nagyon fiatalon kezdte. Eredetileg a sorkötelezettségét szerette volna megúszni, ezért gyorsan elvégzett egy szociális asszisztensi képzést. Azonnal állást kapott családgondozóként. Megszerette ezt a munkát és itt ragadt.

Laci, 61 éves.

2000-ben elveszítette a bérleményét és azóta hajléktalan. 2012-ben kórházból került az Alapítványhoz, azóta itt lakik. Most nincs munkája, az egészségi állapota (egyik lába amputált) nem engedi, hogy munkát végezzen. 

1989-ben volt utoljára nyaralni. Akkor 3 hónap alatt körbejárta a Balatont.


Béla, 63 éves.

1997-ben az OTP elárverezte a lakását. 11 éve lakik az Alapítványnál. Rokkant, több éve nem dolgozik már, korábban utcaseprő volt. 

Utoljára nyaralni még a 80-as években volt, barátokkal, Agárdon.

A Balatonon 1976-ban volt utoljára, Balatonmáriafürdő-Alsón.

Attila, 60 éves

5 éve lett hajléktalan. Az élettársa fia hazaköltözött és nem jöttek ki egymással, ezért inkább eljött a közös lakásból. 

Az Menedékház Alapítványnál dolgozik rehabilitációs foglalkoztatásban, főleg pakolást, karbantartási munkákat végez. 

Tavaly nyaralt utoljára Velencén a barátaival. Tavaly volt a Balatonnál is az Alapítvány által szervezett kirándulás alkalmával.

Back to Top