Béla bá (Béla bácsi) egy budapesti virágárus.
Kis bódéjában már hosszú évek óta árulja a virágokat. Az eredeti foglalkozása hídépítő mérnök és a virágok eladása és otthoni termesztése elsősorban a felesége, Aranka munkája volt. Igaz, már a kezdetekkor is segített neki a családi vállalkozás üzemeltetésében. Kis virágos boltjukat még a 70-es évek elején nyitották meg a Pasaréti téren, Budapesten. Először a Bauhaus stílusjegyeket mutató buszpályaudvar kerengőjében volt az üzletük, majd volt egy virágárus standjuk, és végül egy - saját elmondása szerint - ügyes pillanatban vette meg a korábbi újságos standot és így költöztek a 29-es megállójába, ahol a mai napig áll a kis bódé.
Aranka 2012-ben ment el.
Gyerekkorom óta "ismertem" Béla bácsit és Arankát. A környéken nőttem fel. Mi is sokszor hozzájuk jártunk virágért, amikor virágos alkalom adódott. Aztán pár éve újra nála kezdtem el virágot vásárolni, és ezen alkalmakkor szívesen beszélgettem el vele. Addigra már fotósként éltem, ez lett a munkám is, a hobbim is, a hivatásommá vált és így aránylag magától értetődő volt számomra, hogy a kamerám segítségével megpróbáljak betekintést nyerni Béla bácsi mindennapjaiba. Így indult ez a fotósorozat, gondolati szinten legalábbis. Mert előtte még meg kellett beszélnem ezt Bélával. Azt hittem tiltakozni fog, de aránylag könnyen állt rá. Tény, hogy nem ezzel indítottam, és mire kissé félszegen előhozakodtam ezzel a némileg talán tolakodónak gondolt kérdésemmel, addigra már összebarátkoztunk annyira, hogy megengedte hogy fotózzam, sőt, azt is, hogy tegezzem.
Kérdésem másnapján elkísértem a nagybani virágpiacra. Hajnalban. 2018. március 6-án 04:30-kor találkoztunk a Moszkva téren. Felkelni számomra maga volt a pokol. Pláne télen. Nagyon örültem, hogy sikerült, de a neheze még ezután jött.
Hónapokon át rendszeresen jártam Bélához. Hol fotóztam, hol nem. Volt, hogy még csak nem is beszélgettünk. Ilyenkor csak álltam, vagy gugoltam mellette a szűk bódéjában, néztük a kis ablakon, ahogy sétálnak el az emberek, várnak a buszra, ahogy folyik az élet. Aztán egyszercsak megszólalt, és mesélt. Mesélt az életéről, a hidépítésről, az azzal járó kalandokról, sokat Arankáról, virágokról, számára oly kedves visszatérő vásárlóiról és persze a kéregetőkről, és mindenféle alakokról, akik megfordultak ott a bodéjánál. Beszéltünk régmúlt időkről, és a jelenről egyaránt, sőt, néha még jövőbeli terveiről is. Igaz, azzal foglalkozott a legkevesbé. A jelenben, meg főleg a múltban élt. A virágok pedig éltették.
Ez a sorozat Béla életének egy kis szeletébe enged csak bepillantást. A virágos bódé körül forgó mindennapok aránylag egyhangú világába. Ezek a mindennapok évek óta nagyjából ugyanabban a ritmusban teltek, és főleg magányosan.
Korán kelt, tömegközlekedéssel kiment a virágpiacra Budaörsre (Budapest külvárosába) virágot vásárolni, onnan elvitte az üzletbe és letette a vásárolt árut, hazament, megreggelizett, majd 8-ra visszajött, kinyitotta a bodét és délután 3-ig maradt. Hétfőtől vasárnapig. Igaz, a piacra, "csak" kedden és csütörtökön járt.
Ahogyan egyszer elmondta nekem, az üzlet létézésének legfőbb oka az, hogy életben tartsa magát. Azzal, hogy van tennivalója, kevésbé gondol feleségére, Arankára.

04:39

A Budapest külvárosban található budaörsi nagykereskedelmi virágpiac meglehetősen messze van a boltjától, nem is említve az otthonát. Viszont nincs más módja annak, hogy alacsonyan tartsa az árait, mint hogy mindent maga szállítson.
A piac tömegközlekedéssel másfél óra alatt elérhető. Igaz, az idő jelentős része csak várakozás.

05:26

Korábban autóval járt, de manapság úgy érzi, hogy ehhez már túl öreg. A gyaloglás azonban egyre fárasztóbb az ízületi fájdalmak miatt.

05:39
A boltosok kedvelték őt, és jellemzően mindent előre elkészítettek Béla bának, mire megérkezett. Béla ugyanis sietett. Alig beszélt. Itt nem beszélgetett, hanem gyorsan jött, pakolt, fizetett és már ment is, mivel el szerette volna érni a visszainduló buszt, hogy ne kelljen túl sokat várnia a kinti hidegben.

A virágok szállításához Béla egy régi poggyászát használta, amelyet még feleségétől, Arankától kapott ajándékba annak idején, amikor még sokat utazott az országban mint hídépítő mérnök.

Béla meglehetősen elszigetelten élt. Van egy fia és egy lánya is. Viszont mindketten már viszonylag idősebbek és másutt élnek. A fia vidéken, a lánya pedig Franciaországban él és sajnos csak ritkán látta őket. Bár néhány vásárlójával egészen jó viszonyt ápolt, mégis ezek az érintkezések nem voltak képesek pótolni a szocializációra való igényét. Mindeközben pedig egyre jobban tartott az őt körülvevő világtól, amit egyre kevésbé értett.

A közeli Aldiban a minden mellett virág is kapható. Ezeket a dömpingárakat nehéz megverni, még úgyis, hogy Bélának alig volt haszna.

Sokszor látni, ahogy az emberek az ott vásárolt csokrokkal sétálnak el Béla virágai mellett. Sőt, egyszer szemtanúja voltam annak, hogy egy hölgy az Aldiban vásárolt, és műanyag celofánba csomagolt virágait Bélával az ő virágos papírjába tekertette. Béla ezt is teljes alázattal tette meg. Ezen is, mint sok minden máson is csak mosolygott és egy rossz megjegyzés sem hagyta el a száját.

Mint ahogyan az idős embereknek általában, Béla élete is tele volt berögzült megszokásokkal. Ilyen volt pl. a tízóraija, amihez a legjobban a jófajta szalonnát szeretett enni kiflivel. De ilyen volt az is, hogy szeretett totózni és hétről-hétre fogadni a tippmixen. Szokása volt továbbá, hogy nehezen vált meg tárgyaktól, legyen szó bármilyen iratról, papírfecniről, tollról, régi újságokról. Nem dobott ki semmit: " ki tudja mire lesz az még jó?!"

Már néhány hónapja fényképeztem Bélát, amikor egyszercsak azzal fogadott, hogy úgy érzi, az emberek féltékenyek rá, mert azt hiszik, hogy ő valamiféle csillag, egy celebritás, hogy ő nem az a személy, akinek gondolták. Azt mondta, az emberek furcsán viselkednek. Sokan figyelik minden egyes lépését, és ettől nem érzi jól magát.

A betegségeiről, mert azért nyolcvan sok évesen ez is téma lehetne, alig esett szó. Igaz, egyszer mutatta a gyógyszeres szatyrát, ami önmagában is elég beszédes volt. ​​​​​​​

Béla vásárlói többnyire rendszeresen visszajártak. Sokan közülük olyan emberek, akik már gyerekként is ide jártak szüleikkel, és természetesen sok idős hölgy és úr is járt hozzá, akiket rendszerint a nevükön ismert.

Ha kint rossz idő volt, akkor mindent igyekezett bezsúfolni az egyre szűkebb térbe. Elférni alig lehetett, bár ezt ő azzal ütötte el, hogy így legalább könnyebb befűteni. Jó humora volt, szeretette az embereket.

Béla mindig is nagyon ügyelt arra, hogy boltja környékét a lehetőségeihez mérten tisztán és rendezetten tartsa.


Egyszer felajánlottam, hogy szívesen segítenék neki a háza és kertje körüli teendőkben tavasszal, de elég egyértelműen elutasította felajánlásom. Azt mondta, hogy mivel egyedül már nem képes olyan állapotba hozni a kertjét, amilyennek látni, láttatni szeretné, ezért inkább nem fogad már látogatókat és így segítséget sem kér.

Egy nap, kb. öt hónappal az első fotók után Béla megkért, hogy legalább egy ideig ne készítsek róla fényképeket, és talán jobb lenne, ha én sem mennék egy darabig. Azt is elmondta, hogy leginkább azért szeretné ezt a szünetet, mert túl sok támadás éri miattam, figyelik őt és attól tart, hogy mások rosszban sántikálnak. Még ugyanekkor kicsit később megjegyezte, hogy annak azért örülne, ha néha meglátogatnám.

Kérésének eleget tettem és innentől kezdve nem fotóztam és csak ritkábban látogattam meg. A következő képek az addig készült fotók közül kerültek ki.
A legtöbb képen vagy utazik, vagy a bódéjánál van. Örültem volna, ha egy kicsit több belátást enged a magánéletébe, ha megengedi például, hogy a legendás kertjét, a rózsáit lefotózzam, vagy azt ahogy megmetszi őket, ahogy ápolja az otthoni virágokat, de így is hálás vagyok, hogy ezeknek az együtt töltött utaknak részese lehettem.
Viszont a kapcsolat megmaradt, továbbra is hozzá jártam virágért mind a kedvesem, mind édesanyukám legnagyobb örömére. A legillatosabb és legtartósabb rózsákat egyértelműen Béla árulta. Szerettem hozzá járni. Sajnos egyre neccesebb sztorikat mesélt. Pl. kétszer is kirabolták a környéken lebzselők közül. Nagyjából sejtette is, kik lehettek azok, de a rendőrség sajnos tehetetlen maradt. Amit különösen sajnáltam, hogy anno nem engedte lefotózni a régi, barna, kis füzetszerű személyi igazolványának fotóját, amiben még benne volt az-az első fénykép, ami 18 éves korában az igazolványhoz készült. Ezt utólag ő is sajnálta.
Egy alkalommal mesélte, hogy nagyon aggódik a bodé területfoglalási engedélye miatt, mert lejár. Szerencsére meghosszabbították, de csak ideiglenesen. Azt gondolta, hogy ha kicsit kipofozza kívülről a bódét, akkor talán nagyobb eséllyel kaphatja majd meg az engedélyt a maradásra. Ekkor megbeszéltük, hogy segítek neki kifesteni. Vagyis, vállaltam, hogy kifestem. Az volt a kérése, hogy szürke legyen, és hiába győzködtem, hogy bevonom egy kedves grafikus ismerősöm, és hogy tervezünk egy csodálatos és hívogató dizájnt, azt külön kiemelte, hogy azért szeretné, hogy minél jellegtelenebb legyen, hogy ne tűndjön fel senkinek, hogy ott egy virágos bodé.
Ahogy elmondta, neki bőven elég az a pár vásárló, aki jár hozzá. Nem kell több, nem akart többet eladni. Szimplán csak egy rendezett külsőt szeretett volna, így megvettem egy kanna világos szürke festéket és 2020. november 7-én lefestettem kérése szerint. Nagyon örült.
Akkor még nem tudtam, hogy ekkor készült az utolsó képem róla.
Béla minden nap dolgozott. Csak elvétve maradt otthon, pl. ha nagyon-nagyon hideg lett, vagy nagyon-nagyon esett, vagy nagyon csúszott. Így aztán nagyon meglepett, amikor már másodszor is zárva találtam egyazon héten a bódéját. Tudtam, hogy rendszeresen a szomszédos cukrászdába járt át vízért így bementem érdeklődni Béla felől. Itt tudtam meg, hogy az előző pénteken Béla elment és már újra Arankával van..

Isten nyugosztaljon Béla. Igaza van annak, aki azt mondta, hogy hídépítő éned végigkísérte a pályád és virágosként is hidat képeztél emberek között kedvességeddel, a virágaiddal. Örülök, hogy megismerhettelek. Nyugodj békében.
István
Patz Béla János
Back to Top